02/03/2022 kirjoittanut Lehmälääkäti.com 0 Kommentit
Heidi Kyösti nauttii kokonaisuuksien hahmottamisesta ja syy-seuraussuhteiden etsimisestä
Himangalla asuva Heidi Kyösti on siirtynyt Lehmälääkärit.comille kokoaikaiseksi eläinlääkäriksi. Hän työskenteli aikaisemmin osittain Kalajoen kaupungin kunnaneläinlääkärinä.
Kyösti aloitti Lehmälääkärit.comissa vuonna 2019 tehtyään kunnaneläinlääkärin työtä yli 10 vuotta. Hän syttyi ennaltaehkäisevälle terveydenhuollolle jo opiskeluaikoina, mutta päätti työskennellä ensin kunnaneläinlääkärinä.
– Koin, että vastavalmistuneen eläinlääkärinä oli hyvä tehdä ensin akuuttia praktiikkaa ja hoitaa sairauksia. Akuuttityöstä sain eväitä ongelmien juurisyiden löytämiseen ja opin hahmottaa kokonaisuuksia. Halusin Lehmälääkärit.comiin, sillä verkosto tarjoaa tukea ja mukana on osaavia ihmisiä.
Kyöstin mukaan kunnaneläinlääkärin kokemuksesta on hyötyä myös asiakkaille.
–– Tiedän, miltä tuntuu hoitaa esimerkiksi poikimahalvausta keskellä yötä ja kokea turhautumisen tunnetta. Kunnaneläinlääkärinä työskenneltyäni ymmärrän hyvin myös sen työn hektistä arkea.
Tällä hetkellä Kyösti käy lisäksi vuoden kestävää maatilayrittäjäneuvojan koulutusta. Koulutuksessa opiskellaan mm. vuorovaikutusta ja tunnekäyttäytymistä.
Ensituotokset nousuun
Kyösti työskentelee pääasiassa Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella. Häntä kiehtovat erityisesti kokonaisuuksien pyörittely ja syy-seuraussuhteiden etsiminen.
– Yksi lempiaiheistani on nuorkarja. Olemme viime aikoina tarkkailleet useammalla tilalla ensituotoksia. Olen ilahduttavasti huomannut, että ensituotokset on saatu nousemaan.
Kyöstin mukaan vasikoista puhutaan nykyään paljon, mutta vieroituksen ja ensimmäisen poikimisen välillä vasikka ja hieho helposti unohtuvat.
– Silläkin ajalla on iso merkitys siihen, millainen lypsylehmä naudasta tulee. Siksi haluan nostaa asiaa esille.
Asiakastöihin varataan kunnolla aikaa
Kyöstin päivä koostuu tavallisesti kahdesta tilakäynnistä. Huolenpitokäynneillä käydään ensin läpi kuulumiset ja päivän agenda, jonka jälkeen nupoutetaan vasikat, tarkastetaan tiineydet, poikineet ja kiimattomat, katsotaan lääkeluovutukseen liittyvät asiat ja hoidetaan tarvittaessa sairaat eläimet. Lisäksi käynneillä käsitellään kullekin tilalle ajankohtaisia terveydenhuoltoon liittyviä kokonaisuuksia. Kerran viikossa Kyösti pitää toimistopäivän.
Kyösti tekee myös ongelmanratkaisukäyntejä sekä Nasevan vuosikatsauksia.
– Tykkään siitä, että saan suunnitella päiväni itse ja varata käynneille kunnolla aikaa. Pidän yhteyttä asiakkaisiin tarvittaessa tilakäyntien välillä. Ohjaan mielelläni myös koulutuksia, joita onkin tarkoitus järjestää koronan hellittäessä enemmän.
Lypsykarjojen lisäksi Kyösti on kiinnostunut emolehmien ja lihanautatilojen terveydenhuollosta. Hän onkin tehnyt erikoistumisopintoihin liittyvän harjoittelun A-tuottajilla.
Kiinnostus märehtijöitä kohtaan syntyi jo lapsuudessa. Kyösti on kotoisin maatilalta, jossa oli vuohia ja lampaita.
– Meillä on tälläkin hetkellä kolme kyyttöä ja lampaita. Tänä kesänä vanhin kyytöistä poiki sekä uuhet karitsoivat ensimmäisen kerran. Kyllä se oli vaan ihana hetki eläinlääkärillekin.
Kommentit
Jätä kommentti