Istolahden tilalla käy kolme eri eläinlääkäriä, joista jokaisella on oma osa-alueensa

 

Ylistarossa sijaitseva Istolahden tila on maatalousyhtymä, jossa ovat yrittäjinä Istolahden pariskunta ja heidän kaksi lastansa.

Kesällä 2021 tilan emäntä Päivi Istolahti oli huolissaan lehmien tiinehtymisestä. Kesä oli kuuma ja muutenkin haasteellinen hedelmällisyyden kannalta. Istolahti otti yhteyttä Lehmälääkärit.comiin ja pyysi apua.

– Istahdimme samaan pöytään kunnaneläinlääkärimme sekä Lehmälääkärit.comin Mervi Yli-Hynnilä ja Virve Korhosen kanssa. Kävimme avoimen keskustelun siitä, mitä osa-alueita kunnaneläinlääkäri hoitaa ja mitä Lehmälääkärit.com. Keskustelu sujui erinomaisesti ja kaikki olivat innostuneita yhteistyöstä, Istolahti kertoo.

 

Työnjako päätettiin yhdessä

 

Istolahden päätös soittaa Lehmälääkärit.comiin oli nopea, mutta harkittu. Hän tiesi saavansa yrityksestä apua, mutta pelkäsi, miten kunnaneläinlääkäri suhtautuu eläinlääkäriyhteistyöhön. Reaktio oli kuitenkin positiivinen, ja myös osa-alueiden jakaminen eläinlääkäreiden kesken sujui yksimielisesti.

– Sovimme, että Virve käy meillä kerran kuukaudessa ja tutkii poikimisesta palautuneet eläimet. Hän tutkii myös ne, joista on otettu tiineystestit, mutta jotka eivät ole tiinehtyneet. Kunnaneläinlääkäri käy meillä kerran kuukaudessa ja hän tekee tiineystarkastukset 3–4 kuukauden jälkeen tiinehtymisestä. Kunnaneläinlääkäri tekee myös nupoutukset. Mervi taas tekee meillä vuosikäynnit.

 

Osaamiset täydentävät toisiaan

 

Istolahden mukaan suurin hyöty useammasta eläinlääkäristä on se, että heidän osaamisensa täydentävät toisiaan. Asioihin saa eri näkökantoja ja eläinlääkärit voivat keskustella asioista keskenään.

–Kyllä maatilayritys saa yhteistyöstä suurimman hyödyn. Toisaalta tämä vaikuttaa olevan hyvä ratkaisu myös eläinlääkäreille, sillä he voivat jakaa työtaakan, kun hedelmällisyystarkastuksia tehdään niin paljon ja usein.

Yhteistyöstä on poikinut jo kirjaimellisesti tuloksia. Ahkerien kuukausitarkastusten ansiosta lehmät ovat tulleet tiineiksi ja vasikoita on putkahdellut maailmaan.

 

Aloite pitää uskaltaa tehdä

 

Istolahti suosittelee eläinlääkäriyhteistyötä kaikille tiloille, mutta etenkin niille, jotka haluavat parantaa asioita tavoitteellisesti. Istolahden tilan tavoitteena on pitkäaikaiset, tuottavat lehmät.

– Eläinlääkäriyhteistyö palvelee hyvin tavoitettamme, sillä lehmä pitää saada kantavaksi, jos siitä halutaan pitkäikäinen. Oma neuvoni on, että aloite yhteistyöhön pitää vain uskaltaa tehdä. Eläinlääkärit eivät vie toistensa töitä, vaan täydentävät toisiaan.

0
Feed

Jätä kommentti