Mervi Yli-Hynnilä on kehittänyt nautojen terveydenhuoltoa ensimmäisten joukossa: ”Suomalaisilla ei ole mitään syytä hävetä”

 

Mervi Yli-Hynnilä on Lehmälääkärit.comin osakas ja eläinlääkäri. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus nautojen terveydenhuollosta. Hän on niitä harvoja ihmisiä Suomessa, jotka tekivät terveydenhuoltotyötä jo 1990-luvulla. Yli-Hynnilä on nähnyt koko kehityksen kirjon. 
– Koen, että työni on ollut tietyllä tapaa jatkumoa tähän päivään asti. Kun opiskelin, lypsykarjojen terveydenhuoltoeläinlääkärin ammattia ei ollut ollenkaan Suomessa. Ja nyt työskentelen Lehmälääkärit.comissa, joka tekee pelkästään terveydenhuoltoa. Kehittäminen on vaatinut järjestelmällistä työtä ja innostuneita ihmisiä. 


Innostuneet maatilayrittäjät veivät mennessään 


Opiskellessaan eläinlääkäriksi Yli-Hynnilä tapasi miehensä Jorman, jolla oli maitotila. Valmistuttuaan vuonna 1986 Yli-Hynnilä muutti miehensä kotitilalle Kuortaneelle. Siellä hän teki töitä yksityisenä eläinlääkärinä ja paikallisten kunnaneläinlääkäreiden sijaisena. 
Etelä-Pohjanmaa on maatalousaluetta, joten Yli-Hynnilä pääsi nopeasti tutustumaan paikallisiin maatilayrittäjiin, lomittajiin ja siementäjiin. Mukavat ja innostuneet ihmiset saivat hänet kiinnostumaan yhä enemmän naudoista. 
– Kuortaneella oli edistyneitä tiloja ja tiedonhaluisia yrittäjiä. Se sai minut miettimään, miten asiat voisi tehdä fiksummin. Minua pyydettiin töihin Valiolle, jossa aloimme lanseerata ennaltaehkäisevää ajattelutapaa. Siihen asti oli hoidettu vain sairaita eläimiä. 


Mitä terveydenhuoltoeläinlääkäri tekee? 


Työt Valiolla jatkuivat erilaisina hankkeina, joissa konseptointiin terveydenhuoltoeläinlääkärin työtä ja kehitettiin palvelua. 
– Suunnittelimme, mitä terveydenhuoltoeläinlääkäri tekee ja mitä käynnit pitävät sisällään. Tämä tuntuu nyt itsestään selvältä, mutta sitä se ei ollut silloin. Olin myös rakentamassa ETT:llä ja ProAgrialla nautaterveydenhuoltojärjestelmää Nasevaa. 
Vuonna 2007 Yli-Hynnilä päätti ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi. 
– 20 vuotta kahta työtä, neljä lasta ja kotitilalla uuden navetan rakentaminen saivat ajattelemaan, että haluan suunnitella itse aikatauluni ja työtehtäväni, Yli-Hynnilä naurahtaa. 


Eläinten hyvinvointi on kehittynyt huimasti 


Vuosien työn tuloksena ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta on tullut työkalu, jonka avulla maatilat voivat kehittyä. Hyödyt elintarviketeollisuudelle ovat tulleet sen mukana, sillä hyvinvoivat eläimet ovat valttikortti myös suomalaisen ruoan markkinoinnissa. 
– Suurin motiivini tähän työhön on kuitenkin aina ollut maatilayrittäjien työn järkeistäminen ja eläinten olosuhteiden parantaminen. Palkitsevinta on nähdä, miten asiat kehittyvät maatiloilla yhteistyömme ansiosta. 


Lehmälääkärit.com on työkavereiden ja osaamisen verkosto 


Yli-Hynnilä liittyi Lehmälääkärit.comiin vuonna 2018, kun häntä pyydettiin osakkaaksi.  
– Halusin työkavereita, joiden kanssa voin jakaa osaamistani ja joilta opin uutta tietoa. Yhdessä ideoimme, luomme uusia palveluita ja teemme markkinointia. Lehmälääkärit.com on ollut urallani hyvä jatkumo nautojen terveydenhuoltopalvelujen kehittämiselle. 
Yli-Hynnilä on ilahtunut siitä, että Lehmälääkärit.comissa on terveydenhuollosta innostuneita eläinlääkäreitä, jotka jatkavat hyvin tehtyä työtä. 
–On hienoa huomata, että muutkin haluavat tehdä tätä. Kaikista tärkeintä on kuitenkin se, että tuottajat kokevat ennaltaehkäisevän terveydenhuollon tärkeäksi. Asiakkainamme on Suomen huipputiloja. 
Yli-Hynnilän mukaan Suomen nautaterveydenhuolto on kansainvälisesti kilpailukykyisellä tasolla. Voimme olla ylpeitä sekä hyvinvoivista eläimistä että maidon laadusta. 
– Meillä ei ole mitään syytä hävetä. Kaikki alan toimijat ja maatilayrittäjät ovat tehneet hyvää työtä ja tulemme tekemään sitä tulevaisuudessakin, Yli-Hynnilä kiteyttää. 

0
Feed

Jätä kommentti